Smash '76 | Geschiedenis
Historie van Tafeltennisvereniging Smash '76


Tafeltennisvereniging Smash'76 werd op 20 augustus 1976 opgericht. De gebroeders Heijboer Theo en Maris begonnen in de schuur van hun vader aan de Kloosterstraat deze schuur staat er nog met tafeltennissen. Ze spijkerden zelf een tafel in elkaar en begonnen tussen de kistjes met pootgoed. De kleine ruimte weerhield hen niet en ook het feit dat de balletjes talloze malen tussen de aardappelen verdwenen, namen ze voor lief. Iedere avond werd er gespeeld en Wim Slager die nog lid was geweest van de vorige tafeltennisvereniging Octavia kwam er na twee weken bij. Het aantal deelnemers werd steeds groter en op een gegeven moment stonden er 's avonds dertien fietsen voor de schuur. Het was toen duidelijk dat er iets moest gebeuren! Men stak de koppen bij elkaar en er werd een vereniging opgericht: 20 augustus 1976.

Er waren 23 belangstellenden aanwezig op de oprichtingsbijeenkomst in de gymzaal aan de Bierensstraat nu: de Sakofahal. Oprichters en de eerste bestuursleden waren: Adri Fase voorzitter, Wim Slager secretaris, Chris van 't Hof penn.meester, Theo Heijboer wedstr.secr.. Opdat moment slechts 4 bestuursleden. Later, omstreeks 1978 kwam het 5e bestuurslid erbij: Kees Vroegop algemeen adjunct. De naam van de vereniging werd op de 3e speelavond bepaald. Men kon kiezen uit vijf namen: Setalland, Zuiver en Snel, Succes '76, Door Oefening Sterk en Smash'76. Het werd de laatste optie. De eerste oefenwedstrijd werd gespeeld tegen Mass uit Stavenisse. Spelers: Adri Fase, Wim Slager en Sjaak Vroegop broer van Kees. Smash '76 won met 6-4. In 1978/'79 had de club zo'n 40 leden, waaronder veel senioren. In deze periode liet men zich inschrijven bij de bond om deel te gaan nemen aan de NTTB-competitie in de afdeling Brabant. Een bijzonder iets, temeer het de enige Zeeuwse club was in een Brabantse competitie. Het 1e officiele competitieteam bij de heren bestond uit: Adri Fase, Theo heijboer, Wim Slager en de reserves Martin v.d. Klooster en Dick Bruijnzeel. Het team werd tweede in de 5e klas. Ook de eerste competitieshirts werden besteld.

Tijdens de ledenvergadering van 1979 verlieten twee bestuursleden van 't eerste uur het bestuur, t.w. Heijboer en Van 't Hof. Elly van Beek en Martin v.d. Klooster namen hun plaats in. Omstreeks dit jaar 1977/'78 is ook Kees Vroegop toegevoegd aan 't bestuur. De contributie bedroeg toen slechts fl. 25,– per jaar voor jeugdleden en fl. 40,– voor senioren. 1980: Tijdens de voorjaarscompetitie kwam Johan Snoep in Heren-1. Hij speelde daarvoor in Poortvliet. Heren-1 Johan Snoep, Henk v.d. Steen, Wim Slager werd meteen kampioen in de 5e klas: het eerste kampioenschap van de vereniging! Opnieuw ging een van de oprichters uit 't bestuur: Wim Slager stopte ermee en gaf het stokje over aan Piet van Dijke. Kees Vroegop werd wedstrijdsecretaris i.p.v. algemeen adjunct. 1981: Nico Egelman van buiten de vereniging ging een aantal trainingen verzorgen voor competitiespelers. De club bestond 5 jaar en er waren nog 11 leden van 't eerste uur lid.

Thools kampioen werden: Johan Snoep heren en Ad van 't Hof jeugd. In 1982 kwam het eerste clubblad uit: 'de Schuuver'. De eerste redactie bestond uit: Theo Heijboer, Ina Fase, Marjan Vroegop, Henk v.d. Steen. Op de kaft werd de tekening gemaakt door Adri Fase en de naam van het blad werd bedacht door Jan Keur en Piet van Dijke. Elly van Beek verliet het bestuur na 3 jaar. Ad van 't Hof werd Thools kampioen bij de jeugd. Smash'76 werd in 1983 gedwongen te verhuizen van de gymzaal aan de Bierensstraat naar de nieuw gebouwde sportzaal 'de Wellevaete' aan de Hoenderweg. Heren-1 kreeg voor 't eerst trainingspakken sponsor Rabobank St.Annaland. De club had nog steeds zo'n 40 leden. Er werd een 2e hands tafeltennisrobot gekocht. Kees Smit inmiddels overleden werd in 't bestuur gekozen. Johan Snoep werd Thools kampioen heren. 1984: Hans van Dijke werd Thools kampioen jeugd.

In 1985 kreeg Smash'76 telborden aangeboden door Bakkerij W. Slager. Christian en Ad van 't Hof winnen het Lentetoernooi van Kerkwerve. Johan Snoep heren en Hans van Dijke jeugd Thools kampioen. Het 10-jarig bestaan was in 1986. De jubileumcommissie bestond uit: Chris Bruijnzeel, Christian van 't Hof, Dave Moerland, Ad van 't Hof en Ina Fase. De jubileumdag werd afgelast ivm het plotseling overlijden van Dave Moerland. Het 1e Invitatietoernooi ging wel door. Christian van 't Hof werd de eerste algemeen kampioen. Rianne Guiljam nam plaats in het bestuur. Smash'76 had inmiddels zo'n 55 leden. Christian van 't Hof voor 't eerst Thools kampioen bij heren. Hans van Dijke jeugdkampioen van Tholen. Piet Ridderhof uit Oud-Vossemeer, al vele jaren speler bij TCS in Steenbergen kwam in 1987 over naar Smash'76. Heren-1 Piet Ridderhof, Christian van 't Hof en Johan Snoep promoveerde meteen naar de 3e klas. Voor 't eerst nam de club ook deel aan het schoolsportproject om jeugdleden te werven. Geen kampioenen van Smash '76 op eigen Invitatietoernooi. Christian van 't Hof Thools kampioen bij heren. Ad van 't Hof werd in 1988 de eerste winnaar van de percentagetrofee beker voor beste competitiespeler binnen de club.

Voorzitter Adri Fase ging verhuizen wegens zijn werk naar Woerden. Fase werd na 12 jaar voorzitter te zijn geweest benoemd tot ere-voorzitter. Kees Vroegop nam de voorzittershamer over. Christian van 't Hof en Carla v.d. Steen kwamen in het bestuur voor Fase en Rianne Guiljam. Er werd een prijzenkast gekocht en Kees van Poortvliet en Adrie Aarnoudse waren de eerste spelers die deelnamen aan een toernooi buiten Nederland: Spanje. Er waren inmiddels 58 leden. Heren-1 Piet Ridderhof, Johan Snoep en Christian van 't Hof promoveert weer naar 3e klas. Christian van 't Hof Thools kampioen bij heren, Rafael Fructuoso bij jeugd.

In 1989 waren er maar liefst 24 bedrijven bereid om een reclamebord te nemen. De opbrengst is bedoeld voor 't aantrekken van een gediplomeerd trainer. Johan Snoep stopte na 19 jaar met competitie spelen in Heren-1 wegens verhuizing naar Dordrecht. Martin v.d. Klooster ging uit 't bestuur na 10 jaar. David van Driel nam zijn plaats in. 4e Invitatietoernooi: geen prijzen voor Smash'76. Thoolse kampioenen: Christian van 't Hof heren, Rianne Guiljam dames en Marco Saarloos jeugd. In 1990 werd de eerste externe trainer aangetrokken: ex-topspeler Wim Wegman uit O.Souburg. Johan Snoep kreeg een afscheidsduel aangeboden. Christian van 't Hof gaat competitie spelen bij Het Markiezaat in Bergen op Zoom, Johan Snoep in Dordrecht en Piet Ridderhof stopt met actief spelen. Piet van Dijke trad na tien jaar terug uit 't bestuur. Adrie Aarnoudse werd de nieuwe penningmeester. Alle competitieteams kregen een nieuw shirt van Bakkerij W. Slager. Thools kampioen werden: Christian van 't Hof heren. In 1991 bestond Smash'76 15 jaar. Alle leden kregen een vaantje van de club aangeboden. De club bereikte een record van 70 leden.

Heren-1 kreeg voor de eerste keer nieuwe trainingspakken van Schilderbedrijf Ridderhof uit Oud-Vossemeer. Smash '76 wint verenigingsprijs op eigen Invitatietoernooi. Smash '76 wint zeskamp ter gelegenheid van 110-jarig bestaan muziekver. Accelerando. Johan Snoep heren, Henk Jopse jeugd en Rianne van Loenhout-Guiljam dames worden Thools kampioen. 1992: Een donateursactie leverde 27 donateurs op. Er werd een oefenduel gespeeld met diverse teams in Belgie tegen TTK DE Leugenberg uit Hoevenen. Trainer Wim Wegman stopte na 2 ½ jaar met training geven. Heren-1 behaalt titel in 4e klas spelers: Hans van Dijke, Marco Saarloos en Ad van 't Hof. Clubblad 'de Schuuver' bestond 10 jaar. Thools kampioen werden: Johan Snoep heren, Henk Jopse jeugd en Rianne van Loenhout-Guiljam.

In 1993 kwamen de Belgen van TTK De Leugenberg bij ons op bezoek voor een oefenpartij. Tweewielerservice Dirk Bruijnzeel schonk sporttassen aan de competitiespelers. Ad Verhage kwam over van TCS uit Steenbergen naar Smash '76-1. Heren-1 Verhage, Marco Saarloos en Rafael Fructuoso werd meteen kampioen in de 4e klas. Christian van 't Hof heren, Rianne van Loenhout-Guiljam dames en Anne van Dijke jeugd werden kampioen van het eiland Tholen. 1994: Christian van 't Hof heren, Rianne van Loenhout-Guiljam dames en Matthijs Bruijnzeel jeugd werden Thools kampioen. Chris Hage kwam in 1995 in 't bestuur. Hage werd wedstr.secretaris en nam 't werk over van David van Driel was 6 jaar bestuurslid. Smash '76 en Christian van 't Hof wonnen de 1e prijs op de kampioenschappen van Midden-Zeeland. Van 't Hof keert na 5 ½ jaar Markiezaat terug in Heren-1 van Smash '76. Johan Snoep heren, Rianne van Loenhout-Guiljam dames en Anne van Dijke jeugd werden kampioen van Tholen.

In 1996 bestond Smash'76 20 jaar. Carla v.d. Steen ging na acht jaar uit 't bestuur. Marco Saarloos nam haar plaats in. De competitiespelers kregen nieuwe shirts van Bakkerij W. Slager. Jongens-1 Peter Bazen, Gabriel Gunter, Matthijs Bruijnzeel en Anne van Dijke werd kampioen in de 2e klas-junioren. De club krijgt steeds meer jeugdleden. Gerard Rens uit Halsteren werd de tweede trainer van buitenaf. Heren-1 debuteerde in de 2e klas. Smash'76 en Christian van 't Hof heren werden kampioen van Midden-Zeeland. Marco Saarloos heren werd kampioen op 't 10e Invitatietoernooi. Op de Thoolse kampioenschappen werden Christian van 't Hof heren en Anne van Dijke jeugd kampioen. Op woensdagmiddag 1997 werd een aantal malen gespeeld, maar dit bleek geen succes. Heren-1 Ad Verhage, Christian van 't Hof en Marco Saarloos promoveerde voor 't eerst naar de 1e klas. Het hoogste niveau dat Smash '76 speelde. Ook Jongens-1 Gabriel Gunter, Peter Bazen, Matthijs Bruijnzeel en Anne van Dijke schreven geschiedenis: zij promoveerden naar het landelijk tafeltennis!

Heren-1 kreeg voor de tweede keer nieuwe trainingspakken van Schildersbedrijf Ridderhof uit Oud-Vossemeer. Er waren in dit jaar zo'n 80 leden. Marco Saarloos heren, Peter Bazen jeugd en Smash '76 werden kampioen van Midden-Zeeland. Christian van 't Hof heren en Anne van Dijke jeugd werden algemeen kampioen op 't 11e Invitatietoernooi. Van 't Hof heren en Matthijs Bruijnzeel jeugd werden Thools kampioen. 1998: Heren-1 debuteerde in de 1e klas. De 38-jarige Johan Snoep maakte na 8 jaar zijn rentree in Heren-1. Het voortbestaan van clubblad 'de Schuuver' kwam in gevaar. Jongens-1 ging Landelijk-B spelen. Smash'76 en Christian van 't Hof heren werden kampioen van Midden-Zeeland en wonnen het 12e Invitatietoernooi. Ook Gabriel Gunter werd kampioen bij de jeugd. Marco Saarloos werd verrassend Thools kampioen bij de heren. Na 20 jaar eens geen Johan Snoep, Christian van 't Hof of Piet Ridderhof. Colin Bolier bij de jeugd.

In 1999 presenteerde het bestuur een beleidsplan tot 2003. Christian van 't Hof won 't 13e Invitatieternooi en het kampioenschap van Midden-Zeeland. Smash '76 de verenigingsprijs, ook op beide toernooien. Jongens-1 ging spelen in het Landelijk-A: de hoogste klasse van Nederland! Anne van Dijke, Matthijs Bruijnzeel en Gabriel Gunter waren toen het hoogst spelende jongensteam van Zeeland. Jongens-1 kreeg nieuwe trainingspakken van Rabobank St.Annaland-Poortvliet. Alle competitiespelers kregen nieuwe sporttassen van Tweewielerservice Dirk Bruijnzeel. Heren-1 Marco Saarloos, Christian van 't Hof, Ad Verhage en reserve Johan Snoep degradeerde uit de 1e klas. Christian van 't Hof werd voor de 10e keer Thools kampioen. Merijn v.d. Klooster werd jeugdkampioen en Anky Vroegop de eerste Thoolse kampioene bij de meisjes. Het ledenaantal bedroeg 87 en steeds meer meisjes werden lid van Smash'76. 2000: de jeugdige Gabriel Gunter, Matthijs Bruijnzeel en Anne van Dijke debuteerden in Heren-1. Ad Verhage stopte met competitie spelen. Christian van 't Hof werd voor de 5e keer kampioen van Midden-Zeeland. Smash'76 won de verenigingsprijs.

Smash'76 reed mee met een versierde wagen in de optocht i.v.m. de viering van 525 jaar Stalland. Op 't 14e Invitatietoernooi werd Christian van 't Hof voor de 5e keer algemeen kampioen. Er werd een Jubileumcommissie opgericht voor de viering van het 25-jarig bestaan in 2001: Elly van Beek, Piet van Dijke, Ad van 't Hof en Jos Ijzerman. Meisjes-1 Anky Vroegop , Jantien Vroegop, Diana Heijboer en Leontien van Keulen promoveerden naar het landelijk tafeltennis! Harm Westdorp jongens, Esther Bruijnzeel meisjes en Christian van 't Hof heren werden Thools kampioen.
2001: De bestuursleden van t.t.v. SMASH '76

1. Kees Vroegop 1978-heden (23 jaar) alg.adj / wed.secr./ voorzitter
2. Christian van 't Hof 1988-heden (13 jaar) secretaris
3. Adri Fase 1976-1988 (12 jaar) voorzitter
4. Adrie Aarnoudse 1990-heden (11 jaar) penn.meester
5. Martin v.d. Klooster 1979-1989 (10 jaar) alg.adj / secr. / wed.secr.
6. Piet van Dijke 1980-1990 (10 jaar) penn.meester
7. Carla v.d. Steen 1988-1996  (8 jaar) alg.adj.
8. Chris Hage 1995-heden (6 jaar) wed.secr.
9. David van Driel 1989-1995  (6 jaar) wed.secr.
10.Marco Saarloos 1996-heden  (5 jaar) alg.adj.
11. Wim Slager 1976-1980  (4 jaar) secretaris
12.Theo Heijboer 1976-1979  (3 jaar) wed.secr.
13. Chris van 't Hof 1976-1979  (3 jaar) penn.meester
14. Elly van Beek 1979-1982  (3 jaar) penn.meester / secretaris
15. Kees Smit 1983-1986  (3 jaar) alg.adj.
16. Rianne Guiljam 1986-1988  (2 jaar) alg.adjunct

Bijzonderheden:

In 1988 is Adri Fase bij zijn afscheid benoemd tot ere-voorzitter van de vereniging. Kees Vroegop heeft 't langst zitting in het bestuur. Elly van Beek was in 1979 het eerste vrouwelijke bestuurslid.

DE PRESTATIES VAN SMASH '76 

In competitieverband kwam het eerste kampioenschap voor Heren-1 in 1980, toen Wim Slager, Johan Snoep, Henk v.d. Steen en Martin v.d. Klooster de titel pakten in de 5e klas en promoveerden naar de 4e klas. Inmiddels speelt het 'vlaggenschip' met een vrij jong team in de 1e klas.

Spelers: Christian van 't Hof, Gabriel Gunter, Anne van Dijke en reserve Johan Snoep.

De 1e klas is het hoogste niveau dat de club speelde. Het bereiken van landelijk tafeltennis is hen nog niet gelukt.

In 1997 bereikte de club voor het eerst het 1e-klasserschap met: Ad Verhage, Marco Saarloos, Christian van 't Hof en Johan Snoep (reserve).

Het beste jongensteam dat Smash '76 in 25 jaar had bereikte in 1999 de hoogste klasse van Nederland landelijk. Anne van Dijke, Gabriel Gunter en Matthijs Bruijnzeel bereikten met coach Ad van 't Hof de 2e plaats. Zij waren daarmee toen tevens het hoogst spelende jongensteam van Zeeland! Inmiddels heeft Jongens-1 opnieuw het landelijk-C kunnen bereiken. Nu met: Merijn v.d. Klooster, Harm Westdorp, Remco Vroegop en Arno Bruijnzeel.

Bij Smash'76 duurde het lang voordat er meisjes lid werden. Toen dat eenmaal gebeurde kwamen er steeds meer meisjes en die gingen ook beter presteren. In 2000 braken de meisjes echt door. Jantien Vroegop, Anky Vroegop , Leontien van Keulen en Diana Heijboer promoveerden zelfs naar het landelijk tafeltennis ook weer o.l.v. coach Ad van 't Hof.

In dit jubileumjaar 2001 gaat Smash'76 voor 't eerst met twee teams landelijk spelen, t.w. Jongens-1 en Meisjes-1.

De percentagetrofee gaat elke competitie naar de beste competitiespeler van de club. Dit gebeurt al sinds 1987. De trofee is al bij veel spelers in handen geweest. Jeugdspeler Henk Jopse inmiddels geen lid meer won de beker het meest, nl. in 1989, 1990 en in 1991.

Smash '76 organiseert steeds de Thoolse kampioenschappen. De absolute top-3 is: Christian van 't Hof, Johan Snoep en Piet Ridderhof. Deze drie spelers maken al zo'n 20 jaar de dienst uit. Van 't Hof won 11 x de 'Tholencup'. Snoep zijn teller staat op 7 x en Ridderhof inmiddels gestopt met tafeltennis werd 4 x kampioen.

Alleen Marco Saarloos kon in 1998 ervoor zorgen dat er eens een andere winnaar kwam.

De Thoolse kampioenschappen voor dames wordt de laatste jaren niet meer georganiseerd, wegens geringe deelname. In de beginjaren '90 won Rianne van Loenhout-Guiljam vijf keer op rij. In totaal werd zij 8 x Thools kampioene.

Bij de jeugd werden de meeste titels behaald door Ad van 't Hof en Hans van Dijke. Zij werden beiden 3 x winnaar.

Sinds 1986 10-jarig bestaan organiseert Smash'76 jaarlijks een Invitatietoernooi voor spelers uit Zeeland, N.Brabant, Utrecht, Z.Holland en zelfs Belgie. Een open-toernooi. Alleen in 1994 ging het toernooi wegens geringe deelname niet door.

Bij de heren werd Christian van 't Hof 5 x algemeen kampioen (1986, 1997, 1998, 1999 en 2000). Marco Saarloos won het toernooi eenmaal (1996). Smash'76 won de verenigingsprijs 5 x (1991, 1995, 1998, 1999 en in 2000).

Aan de kampioenschappen van Midden-Zeeland neemt de Stallandse club vrijwel elk jaar deel. Al diverse malen werd daar de verenigingprijs veroverd. Ook Christian van 't Hof werd al enkele malen algemeen kampioen.